Izložba

Image

BEOGRAD ISPOD BEOGRADA

ČUDNE VODE ISPOD JEDNOG GRADA

Bezbrojne reke starog Beograda danas teku u kolektorima kišne kanalizacije


Beograd je varoš na podzemnim vodama. Ispod Hotela “Moskva“ i sada radi nekoliko pumpi inače bi hotel potonuo zbog izvora koji postoji ispod njega. Zgrada „Novosti“, a nekadašnje „Borbe“ ima bunar koji postoji duboko ispod zdanja, ispod „Ruskog cara“ takođe postoji dubok bunar. Kada su neimari pravili Palatu „Albanija“, kasnih tridesetih godina naleteli su na obilje podzemnih voda, a sve one se, po svemu sudeći, na kraju ulivaju u „Rimski bunar“.

DSC 3124

POZORISTE NA TERAZIJAMA  02  121102
Tokom 1996. godine Pozorište na Terazijama bilo je potopljeno naletom ovih voda, a tadašnji upravnik, Svetislav Bule Goncić održao je konferenciju za novinare u čamcu koji je plutao na delu gde su nedugo pre toga bila sedišta za publiku koja je dolazila u teatar.

POZORISTE NA TERAZIJAMA  03  121102

Vode ispod grada umeju da iznenade i same Beograđane, jer je ovo bio grad sa mnogo više reka i potoka nego li su samo Dunav i Sava. Bulbuderski ili Slavujev potok je kaptiran u kišnu kanalizaciju isto kao i potok koji je tekao niz Nemanjinu ulicu. Rakovica je ponela takvo ime jer je Topčiderska reka bila toliko čista da su se u njoj nastanjivali rakovi, koji su osnovno obeležje bistrine i čistote jednog vodotoka. Ispod Autoputa, duž cele trase ove saobraćajnice od Mostara do Malog Mokrog Luga i danas teče Mokroluška reka. Doduše, sada je kaptirana u betonski kolektor formata 5,5 puta 5,5 metara. 
Sve vode beogradske su i dalje tu, ali su „skrivene“ na „pristojnoj“ distanci ispod zemlje.

Untitled 1

symbol new.jpg 

Tim vodiča na čelu sa Zoranom Nikolićem ovog puta želi „da vas uzme za ruku“ i pokaže deo onoga što ovaj grad ima. Pogotovo da dodirnete zajedno tajne Beogradske tvrđave, ali i varoške boemije i bezbrojnih drugih priča.

line

icons8-phone-80 white.png

064 14 28 774