Izložba

Image

BEOGRAD ISPOD BEOGRADA

KAKO SU POPLAVE OBLIVALE GRAD

Izlivanje Save bilo je uobičajeno svakog proleća


Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka Sava je umela nemilosrdno da se izlije i potopi celu Karađorđevu ulicu. Posle jakih zima sneg se topio, a voda je nadolazila neumoljivo potapajući ovaj deo grada.

F1090032
Čak i stara kafanska pesma opevava ovakve događaje kroz legendarne stihove „Beogradski Mali pijac potopila Sava“, jer je ta tržnica bila u blizini današnjeg hotela „Bristol“, kao i današnje autobuske i železničke stanice. Tu oblast su nekada stanovnici glavnog grada zvali „Bara Venecija“.

F1090038

U vreme poplava zanatske radnje u celoj Karađorđevoj ulici bivale su potopljene, pogotovo njihovi podrumi, a tek kada bi se proleće ozbiljnije približilo letu voda bi se potpuno povukla.
Tek tridesetih godina prošlog veka Sava je nasipom „odgurana“ na pristojnu udaljenost od varoških radnji. Pa ni tada nije prestala da „pokazuje zube“, doduše nešto ređe.

F1250021

g

 

symbol new.jpg 

Tim vodiča na čelu sa Zoranom Nikolićem ovog puta želi „da vas uzme za ruku“ i pokaže deo onoga što ovaj grad ima. Pogotovo da dodirnete zajedno tajne Beogradske tvrđave, ali i varoške boemije i bezbrojnih drugih priča.

line

icons8-phone-80 white.png

064 14 28 774