Razgledanje sa broda

 

U pripremi je letnje razgledanje sa reka, iz kojeg se Beograd vidi drugim očima.

Zainteresovan sam


Jedina nepromenljiva kategorija u Beogradu su njegove reke. Grad se odvajkada menjao a Dunav i Sava su tekle i "pamtile"...

"Sećanja" beogradskih reka su najlepši način da sagledate gradsku istoriju.

Možda je Beograd zaista najlepši kada se gleda sa lađe koja uplovi u Ušće. Sve se spaja na jednom mestu - dve najveće reke ovog dela Evrope, završetak Beogradskog grebena koji "nadgleda" posmatrača, kao i sama tvrđava koja čuva priče o silnim ratnicima i herojstvima.
Kada ovaj grad gosti gledaju sa reke, možda stiče najbolju sliku o njemu. Desna savska obala kao da je natkriljena Sabornom crkvom i, nešto dalje, Hramom Svetog Save, pa pod njihovom zaštitom čuva obrise stare arhitekture, ulica, pristaništa i vaskolikog varoškog duhovnog blaga.
Sa druge strane iznikao je Novi Beograd sa svim svojim modernim obrisima, ali i čuvajući priče o Starom aerodromu, bežanijskim tajnama i zemunskim čarolijama.
Sve to se jasno oseti dok gosti plove ispod mostova, a svaka od tih trađevina je priča za sebe. Rušeni i nanovo podizani, između carstava, dinastija, vojski i miroljubaca, političara i bombardera, pacifista i krvoloka... Sve pamte mostovi i reke.

U pripremi je letnje razgledanje...

F1380013

F1370001

Arheološko nalazište Vinča

U pripremi je rezgledanje koje će nas odvesti među naše pradavne pretke i rodno mesto današnje Evrope.

Zainteresovan sam za ovo razgledanje!


Najstarije urbano naselje u Evropi je Vinča. Tamo se umestila, pre oko 7,5 hiljada godina naseobina koja je dobila taj čudnovati epitet „urbanog“. Razlog je bio jednostavan: stanovništvo se nije matično bavilo poljoprivredom već jednom vrstom trgovine i razmene.


Kuće Vinčanaca bile su uredno rasporođene u nizove, nalik ulicama, a okućnice relativno male. Trgovali su odlazeći do Karpata i naniže, sve do Egeja. Kuće su im bile komfornije od onih u kojima su živeli naši srednjevekovni preci, imali su zatvorene peći a ne otvorena ognjišta i – živeli su u jedino doba čovečanstva kada nije bilo rata.

2807+2009+vinca+suveniri

Radovali su se svakome koga bi videli i nisu ni sa kim morali da se tuku. Prvi put se čovečanstvo zagledalo u nebo i gledalo cikluse zvezdanog neba jer su imali vremena za to.

... i možda su bili bolji nego mi, danas.

 MG 2634

symbol new.jpg 

Tim vodiča na čelu sa Zoranom Nikolićem ovog puta želi „da vas uzme za ruku“ i pokaže deo onoga što ovaj grad ima. Pogotovo da dodirnete zajedno tajne Beogradske tvrđave, ali i varoške boemije i bezbrojnih drugih priča.

line

icons8-phone-80 white.png

064 14 28 774