POGLED NA STARI SAJAM

Stari vazduhoplovci nekada su pravili dragocene snimke iz vazduha, tako što su pre Drugog svetskog rata snimali sve delove ondašnjeg Beograda.

17
U saradnji sa Muzejom vazduhoplovstva vidimo da su ova dva kadra nastala kao svojevrstan kuriozitet, jer je vojni fotograf snimio isto mesto gde je, nekoliko decenija kasnije, nikla palata "Ušće". Ako ćemo precizno, taj soliter izgrađen je kao zgrada Centralnog komiteta Saveza komunista i kao CK je i danas poznat mnogim Beograđanima.

17a
Pogled na Stari sajam danas je potpuno drugačiji. Na starom snimku vidi se kako je Zemunski most vodio ukoso, dakle ne trasama današnjih bulevara, a da se rečna voda sa Ušća izlivala do samog puta koji je zbog toga bio na nasipu.
Na oba snimka vidi se kako je nepromenjen samo jedan deo Starog sajma, a to je Spasićev paviljon, koji i dans postoji, a bio je deo zadužbine poznatog trgovca Nikole Spasića, koji je ovaj darovao Beogradskom sajmu u vreme otvaranja 1937. godine.
Bilo kako bilo, dva snimka "ukrštaju" dva ista ugla i dva potpuno drugačija prizora, govoreći o tome koliko se burno grad menjao za samo nekoliko decenija.

 

(Iz knjige "BG priče" Zorana Lj. Nikolića)

symbol new.jpg 

Tim vodiča na čelu sa Zoranom Nikolićem ovog puta želi „da vas uzme za ruku“ i pokaže deo onoga što ovaj grad ima. Pogotovo da dodirnete zajedno tajne Beogradske tvrđave, ali i varoške boemije i bezbrojnih drugih priča.

line

icons8-phone-80 white.png

064 14 28 774